Използвате неактуализиран браузър и сайтът ни може да не работи правилно. Моля, обновете или сменете браузъра за по-добро преживяване.

Вино за пикник – 6 подходящи вина

Обичате ли ли пикници? Аз ги обожавам, а ето че вече идва и тяхното време, пък и тази седмица е джаз фестът, който си е един голям пикник.

Пикниците са едно от най-приятните занимания през топлите месеци, когато желанието за свеж въздух и споделени моменти с близки и приятели стават все по-силни. Освен приятно място и приятели, добрата храна и напитките имат ключова роля за доброто прекарване. Когато става въпрос за виното, за да няма изненади и да си прекараме добре, трябва да съобразим някои неща.

Първо - какво най-често има на един пикник? Малки деца и кучета. Това е важен детайл и е добре да имаме предвид, че най-вероятно ще има обърнати чаши и разлято вино. Затова не е нужно да избираме скъпи и сложни вина, не им е времето и мястото на един пикник. Пък и няма нужда да си разваляте настроението, защото наследникът е разлял скъпото вино. Добре е да избираме такова вино, че при инцидент да сме в състояние да си кажем „Е, голяма работа, ще си налея друга чаша. Ще си налея дори две.“

Второ – може да се окаже, че ледът ни е свършил, или че изобщо нямаме, или че виното се стопля прекалено бързо заради жегата. Затова е добре да изберем такива вина, които ще са свежи и очарователни дори и при по-висока температура.

Трето – храната. Да, в тази ситуация тя е чак на трето място. Каква храна имаме на пикниците? Сандвичи, крекери, дъски със сирена (много често готови), но за храната по-подробно ще си говорим след малко. А сега предложенията за вино – очакват ви 6 свежи, очарователни и не особено скъпи вина, които няма да ви подведат на следващия ви пикник.

Feudo Arancio Accussi Extra Dry

Перфектното начало за всеки пикник е пенливо, то е игриво, феерично и създава атмосфера на непринудена празничност. Този път не ви предлагам Просеко, а нещо много интересно – пенливо от Сицилия. Сортът е Грило, характерен за слънчевия остров, а това придава на виното повече свежест от просекото. Вината от Грило се характеризират с интензивни аромати на цитруси, зелена ябълка и цветя. Нашето вино, дори и в пенливата си версия, не прави изключение. Ароматите са зрял лимон, ябълка, праскова и акациев цвят. Вкусът е интензивен и свеж, тялото е леко, а балончетата нежни. Е, не е ли това прекрасно начало?

Храната: Feudo Arancio Accussi Extra Dry е страхотно като аперитив, но много добре се разбира с всякакви солени разядки и крекери.

Подходящи продукти

Alice Verdeca Salento IGT

Вердека е рядък сорт бяло грозде от южна Италия. Какво прави това вино идеално за пикник? Неговата свежест, но и деликатност. То няма да превземе сцената, напротив - ще ви остави вие да сте звездата. Но… но, това въобще не значи, че е незабележимо. Точно обратното! Производителят го описва с аромати на глог, акация, кедър и жълт грейпфрут. Моят нос казва: лимони, акация и много изразен грейпфрут, който намеква за лека, очарователна горчивина във вкуса.

Вкус: производителят: свеж и ободряващо пикантен вкус, с изразен цитрусов послевкус. Аз: изявена свежест, цитруси, грейпфрут с онази очаквана горчивина, която много му отива. Прелестно вино.

Аличе в превод от италиански е аншоа, името му не заблуждава и виното е идеално за морска храна. Ако планирате сандвичи със сьомга, с риба тон или салата с аншоа, имате сигурен партньор.

Подходящи продукти

И да не сте голям фен на розетата, отидете ли на пикник с няколко бутилки от тях, със сигурност ще останете доволни.

Розе Paradiso Mediterraneo

Чаровно вино, носещо лекота и непринуден шик, а това го прави почти задължителен избор за разпускане на открито. И нека да споменем и приятната му за джоба ни цена.

С красивия си бледорозов цвят и аромати на ягода, череша и френско грозде, виното ни пренася в съвършеното лято (в което не вали всеки ден) и ни повишава настроението моментално. Вкусът е с умерена свежест и сочна сладост, която се разгръща в устата, оставяйки приятен плодов послевкус.

Съчетайте Paradiso Mediterraneo със свежи салати, гриловани риби или пикантни храни - истинският кулинарен пикник ще започне.

Братанов Розе Pamplemousse

Братанов Розе Pamplemousse е вино, което винаги успява да ме развълнува. На нос, главната звезда е грейпфрутът – доминиращият аромат, който дава и името му (Pamplemousse - френски за грейпфрут). Допълващите го нежни аромати на червени плодове и билки се сливат в хармония, създавайки ясно разпознаваемия му профил. Когато го опитате, на небцето ще усетите гъвкавостта и сочността му, съпроводени от деликатни танини, които придават лека, но ясно доловима пикантност на виното.

Съчетайте с рататуй, зеленчуков гювеч, барбекю или средно зрели сирена. Когато става въпрос за пикник, моите предпочитания са към сирената – меко козе сирене, качота, или камамбер. Всяка хапка е истинско удоволствие, което няма да ви остави равнодушни.

Подходящи продукти

За пикник изберете червено вино с леко тяло. Едва ли ще искате да отворите плътен каберне совиньон с 15% алкохол, защото такова вино ще покрива вкуса на всяка от храните, които носите. Така че трябва да откриете нещо, което не е с плътно тяло или висок алкохол или изисква задълбочено мислене и концентрация. Какво отговаря на тези изисквания? Ето две предложения:

Bogdaya Clairet Пино Ноар

Клере е стил на правене на вино, който произхожда от региона на Бордо и е по средата между розетата и червените вина. Има хора, които го възприемат като розе с по-тъмен цвят и по-наситен вкус. Вината Клере са обожавани във Франция и производството им все повече се увеличава.

Тези много достъпни и очарователни вина заслужават малко повече внимание - те са по-сложни за приготвяне, отколкото изглеждат; постигането на правилния баланс при гроздобера и процеса на винификация, за да се получат идеалните цвят, аромат и свежест, изисква майсторство и прецизност. С по-изразен характер от лекото розе, клеретата работят добре и с храна с по-силни вкусове.

Клерето на Богдая е от Пино Ноар, който дава отлична основа, а резултатът е впечатляващ. Освен наситения цвят, ароматите са интензивни и ярки – малина, червен касис и череша, на небце е с кадифена и комплексна текстура. Точно това му дава предимство при комбиниране с храни с по-силни вкусове.

И като говорим за храна, моето предложение е прочутата рецепта Пиле за коронация. Рецептата е измислена специално за обяда след коронацията на Елизабет II, когато трябвало да поднесат нещо просто и подходящо да се поднесе студено, но все пак подходящо за тържествения случай. Британците така го харесали, че станало едно от любимите им ястия, и така вече 70 години. По същество това е пиле с майонеза и къри и се прави много лесно. Рецептата е следната:

Запържете една ситно нарязана глава лук в зехтин на средна температура, добавете 1 с.л. къри и продължете да готвите на средна до ниска температура. 

Добавете 1 с.л. доматено пюре, 60 мл червено вино, 60 мл вода и увеличете леко температурата, докато сместа леко кипне. В този момент добавяте 1 с.л. лимонов сок и половин ч.л. захар, добавете сол и черен пипер по свой вкус. Задушавайте 2 мин., докато сосът се сгъсти. Махнете го от котлона и го оставете да се охлади. През това време нарежете сварените пилешките гърди (трябват ви две филета) на кубчета от 1 см.

В голям съд смесете нарязаното пиле, соса, 250 мл майонеза, 250 мл заквасена сметана. Добавете 1 с. л. фино нарязани сушени кайсии. Разбъркайте добре и сте готови. На следващия ден е по-вкусно, но силно се съмнявам да ви е останало нещо. 

Поднася се като пълнеж на сандвичи или в листа от бейби марули. Много подходящо за пикник, защото майонезата държи цялата смес заедно и няма да се капете. Човек мисли за такива неща, когато организира пикници. Прекрасно е с клере, както и със следващото вино.

Необходими продукти

Хараламбиеви Royal Rouge Каберне Фран

Royal Rouge на винарна Хараламбиеви е доста специално и интересно вино. Какво да очаквате? Ами, първо, ще ви впечатлят ароматите на зелена чушка, вишна и червен касис. Ако сте търпеливи, ще откриете и какаови и шоколадови нотки, но на тях им трябва малко повече време, за да се разкрият. На небце е свежо и сочно, вкусовете са зряла вишна, шоколад и подправки. Финал със забележителна дължина и свежест, които ще ви оставят с желание за още една глътка. Забележително и много фино вино.