Сготви бавно готвена домашна кокошка с пикантен булгур по рецептата на шеф Владислав Пенов.
Виж рецептата и вземи всички продукти с един клик от eBag.
Рецепта за бавно готвена домашна кокошка с пикантен булгур
4 порции
40-50 минути
Лесно
Продукти
За пикантния булгур- 250 г булгур
- 100 г стар лук
- 5 г пушен пипер
- 1 г кимион
- 1 г канела
- 1 г кориандър
- 1 г индийско орехче
- 100 мл червено вино (редуцираме го до 40 мл)
- 1 г прясно смлян черен пипер
- 50 г доматен концентрат
- 1 скилидка чесън
- 15 мл лимонов сок
- 370 мл вода
- 50 мл олио
- 25 г масло
- микро репички
- 2 буркана месо от кокошка
- 100 г масло
Начин на приготвяне
За пикантния булгур - Загряваме олиото на умерен огън, добавяме лука, нарязан на ситно. Готвим го, докато стане прозрачен. След това добавяме доматения концентрат и добавяме микс от кимиона, канелата, кориандъра и индийското орехче. Добавяме булгура и го запържваме за 2 минути, след това редукцията вино и пушения пипер. Врялата вода се добавя и сместа се оставя да ври на умерен огън около 3 минути. Накрая завършваме с лимоновия сок, черен пипер и 1 скилидка чесън, който предварително сме нарязали на много ситно и с малко сол сме го смачкали, за да стане на паста. Объркваме хубаво сместа, добавяме маслото без да бъркаме и захлупваме с капак за 20 минути. След това объркваме отново хубаво булгура и сервираме веднага със запечената кокошка. Декорираме с малко микро репички.
За печената кокошка - Оставяме на стайна температура буркана с месото, за да можем да го извадим по-лесно. Отцеждаме го от бульона. Месото поставяме в тавичка с хартия за печене и върху него слагаме масло. Печем в предварително загрята фурна на 200 C за 7-8 минути, за да хване златист цвят и да се стопли.