Използвате неактуализиран браузър и сайтът ни може да не работи правилно. Моля, обновете или сменете браузъра за по-добро преживяване.

рецепта-Бавно готвена домашна кокошка с пикантен булгур

Сготви бавно готвена домашна кокошка с пикантен булгур по рецептата на шеф Владислав Пенов.
Виж рецептата и вземи всички продукти с един клик от eBag.

Бавно готвена домашна кокошка с пикантен булгур
Бавно готвена домашна кокошка с пикантен булгур

Рецепта за бавно готвена домашна кокошка с пикантен булгур

serve

4 порции

timer

40-50 минути

Лесно

Продукти

За пикантния булгур
  • 250 г булгур
  • 100 г стар лук
  • 5 г пушен пипер
  • 1 г кимион
  • 1 г канела
  • 1 г кориандър
  • 1 г индийско орехче
  • 100 мл червено вино (редуцираме го до 40 мл)
  • 1 г прясно смлян черен пипер
  • 50 г доматен концентрат
  • 1 скилидка чесън
  • 15 мл лимонов сок
  • 370 мл вода
  • 50 мл олио
  • 25 г масло
  • микро репички
За печената кокошка
  • 2 буркана месо от кокошка
  • 100 г масло

Начин на приготвяне

За пикантния булгур - Загряваме олиото на умерен огън, добавяме лука, нарязан на ситно. Готвим го, докато стане прозрачен. След това добавяме доматения концентрат и добавяме микс от кимиона, канелата, кориандъра и индийското орехче. Добавяме булгура и го запържваме за 2 минути, след това редукцията вино и пушения пипер. Врялата вода се добавя и сместа се оставя да ври на умерен огън около 3 минути. Накрая завършваме с лимоновия сок, черен пипер и 1 скилидка чесън, който предварително сме нарязали на много ситно и с малко сол сме го смачкали, за да стане на паста. Объркваме хубаво сместа, добавяме маслото без да бъркаме и захлупваме с капак за 20 минути. След това объркваме отново хубаво булгура и сервираме веднага със запечената кокошка. Декорираме с малко микро репички.

За печената кокошка - Оставяме на стайна температура буркана с месото, за да можем да го извадим по-лесно. Отцеждаме го от бульона. Месото поставяме в тавичка с хартия за печене и върху него слагаме масло. Печем в предварително загрята фурна на 200 C за 7-8 минути, за да хване златист цвят и да се стопли.