Сготви кашкавалена полента с пикантни чеснови скариди с тамари и магданоз по рецепта на шеф Владислав Пенов.
Виж рецептата и вземи всички продукти от eBag.
Рецепта за кашкавалена полента с пикантни чеснови скариди с тамари и магданоз
4 порции
90 минути
Средна
Продукти
За полентата- 100 г царевично брашно
- 100 г масло
- 200 г кашкавал
- 400 мл вода
- сол
- прясно смлян черен пипер на вкус
- 12 бр. скариди
- 20 г тамари смилян
- 2 скилдки смачкан чесън
- 80 мл зехтин
- ½ връзка магданоз, нарязан на ситно
- 80 мл бяло вино
- лют пипер
- сол на вкус
Начин на приготвяне
За полентата - Настържете кашкавала на едро ренде. В подходяща тенджера разтопете маслото, докато започне да цвърчи. Добавете кашкавала и го разтопете. Изсипете водата, заедно с царевичното брашно. Започнете да бъркате на умерен огън, докато стане еднородна хомогенна смес и започне да бълбука. Тогава намалете огъня на слабо и гответе така полентата около 15 минути, като я бъркате често и внимавате да не загори. Овкусете със сол и черен пипер и изсипете в малка тавичка, на дъното на която сте сложили хартия за печене, за да не залепне. Покрийте я със стреч фолио и приберете в хладилник за 1 час, за да стегне. Обърнете я върху дъска и я нарежете на 4 порции. Запечете я върху сух незалепващ тиган от двете страни до златисто. Сервирайте я веднага, като подредите скаридите отгоре и залеете със соса от тях.
За скаридите - Загрейте зехтина в тиган и добавете размразените и подсушени скариди. Гответе ги бързо, само леко да порозовеят, и ги обърнете от другата страна. Гответе ги така още 1 минута и добавете лютия пипер. Загасете веднага с бялото вино, оставете да поизври малко и добавете чесъна, магданоза и тамарито.