Използвате неактуализиран браузър и сайтът ни може да не работи правилно. Моля, обновете или сменете браузъра за по-добро преживяване.

Киш с яйца и спанак

Сготви Киш с яйца и спанак по рецептата на шеф Станислав Иванов.

Виж рецептата и вземи всички продукти от eBag.

Киш с яйца и спанак
Киш с яйца и спанак

Рецепта за Киш с яйца и спанак

serve

4 порции

timer

80 минути

Средна

Продукти

  • 170 г брашно
  • 100 г овесени ядки (смлени на брашно)
  • 70 мл прясно мляко
  • 50 г шарени чери домати
  • 155 г масло
  • 30 мл зехтин
  • ½ ч.л. сол
  • ¼ ч.л. черен пипер
  • ¼ ч.л. риган и розмарин
Съставки за плънката:
  • 150 мл прясно мляко
  • 100 г спанак
  • 80 г краве сирене
  • 3 яйца
  • 7 чери доматчета
  • 3 скилидки чесън
  • ¼ ч.л. риган и розмарин
  • черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне

Започваме с блата: В купа изсипете 120 г брашно, заедно със смлените овесени ядки. Прибавете 100 мл прясно мляко и 30 мл зехтин. Накрая добавете и сухите подправки и започнете да разбърквате. Трябва да се получи тесто, което не лепне.

В кръгла форма за печене с диаметър около 22-24 см разстелете тестото. Може и да го разстелете върху хартия за печене и да използвате точилка, за да бъде по-равномерно. Заедно с хартията прехвърлете тестото във формичката и започнете да оформяте борд отстрани, за да може да не изпада плънката, след като я изсипем. Хубаво е да има около 1 см борд.

Печете тестото в предварително загрята фурна на 180℃ за около 10 мин.

За плънката: В купа изсипете спанака и залейте с гореща вода за около 2-3 минути. След това прецедете спанака от водата.

Прибавете към него 150 мл прясно мляко, заедно с яйцата, краве сиренето, чесъна (нарязан на ситно) и сухите подправки. Разбъркайте добре.

Извадете готовия блат от фурната и изсипете плънката върху него. Накрая завършете с цели чери доматки. Разпределете ги както на вас ви харесва.

Пече се отново на предварително загрята фурна на 180℃ за около 40 мин.