Сготви Киш с яйца и спанак по рецептата на шеф Станислав Иванов.
Виж рецептата и вземи всички продукти от eBag.
Рецепта за Киш с яйца и спанак
4 порции
80 минути
Средна
Продукти
- 170 г брашно
- 100 г овесени ядки (смлени на брашно)
- 70 мл прясно мляко
- 50 г шарени чери домати
- 155 г масло
- 30 мл зехтин
- ½ ч.л. сол
- ¼ ч.л. черен пипер
- ¼ ч.л. риган и розмарин
- 150 мл прясно мляко
- 100 г спанак
- 80 г краве сирене
- 3 яйца
- 7 чери доматчета
- 3 скилидки чесън
- ¼ ч.л. риган и розмарин
- черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне
Започваме с блата: В купа изсипете 120 г брашно, заедно със смлените овесени ядки. Прибавете 100 мл прясно мляко и 30 мл зехтин. Накрая добавете и сухите подправки и започнете да разбърквате. Трябва да се получи тесто, което не лепне.
В кръгла форма за печене с диаметър около 22-24 см разстелете тестото. Може и да го разстелете върху хартия за печене и да използвате точилка, за да бъде по-равномерно. Заедно с хартията прехвърлете тестото във формичката и започнете да оформяте борд отстрани, за да може да не изпада плънката, след като я изсипем. Хубаво е да има около 1 см борд.
Печете тестото в предварително загрята фурна на 180℃ за около 10 мин.
За плънката: В купа изсипете спанака и залейте с гореща вода за около 2-3 минути. След това прецедете спанака от водата.
Прибавете към него 150 мл прясно мляко, заедно с яйцата, краве сиренето, чесъна (нарязан на ситно) и сухите подправки. Разбъркайте добре.
Извадете готовия блат от фурната и изсипете плънката върху него. Накрая завършете с цели чери доматки. Разпределете ги както на вас ви харесва.
Пече се отново на предварително загрята фурна на 180℃ за около 40 мин.