Рецепта за поширани яйца с овче сирене, левурда, препържено масло с червен пушен пипер и квасен селски хляб на шеф Пенов.
Купи всички продукти с един клик.
Рецепта за поширани яйца с овче сирене, левурда, препържено масло с червен пушен пипер и квасен селски хляб
4 порции
15 минути
Лесно
Продукти
- 12 яйца
- вода
- винен оцет
- 350 г овче мляко
- 200 г овче сирене
- 80 г масло
- 1 ч.л. пушен червен пипер
- ½ връзка пресен копър
- 5-6 листа левурда (може да се замени със спанак)
- квасен селски хляб
Начин на приготвяне
Нарежете на дребно измитата левурда и я добавете към овчето разбито кисело мляко. Разтопете маслото в тиган и когато започне да цвърчи и да става златисто, дръпнете от огъня. Изчакайте 1 минута и добавете пушения червен пипер. В дълбока тенджера сложете да заври водата с оцета. Междувременно в малки купички или сосиери счупете внимателно яйцата. Когато водата заври, намалете огъня да ври много леко и изсипете яйцата едно по едно. Поширайте ги за 4 минути, като гледате водата да не ври, а да къкри съвсем леко, така че да повдигне яйцата от дъното. Не ги бъркайте и не въртете водата! Извадете ги с решетъчна лъжица върху чиния с кухненска хартия да се отцедят. Разпределете млякото в чиниите и отгоре подредете яйцата, поръсете с натрошено овче сирене, полейте с препърженото масло, поръсете със ситно нарязан копър и сервирайте с препечения квасен хляб.