Сготви рамен с пилешко, мариновано яйце, нори, спанак и манатарки по рецептата на шеф Владислав Пенов.
Виж рецептата и вземи всички продукти от eBag.
Рецепта за рамен с пилешко, мариновано яйце, нори, спанак и манатарки
4 порции
30-35 минути
Трудна
Продукти
За пилешкия рамен бульон- 2 пилешки комплекта
- 1/2 глава лук, нарязана на едро
- 2 скилидки чесън (смачкани)
- 40 г джинджифил (нарязан на тънко)
- 2 стръка пресен лук, разрязан през средата
- ½ чаша саке
- 4,5 л вода
- 3 г комбу водорасли
- 50 г сушена манатарка
- ½ глава лук, нарязан на дребно
- 1 скилидка чесън, нарязан на ситно
- 10 г джинджифил, нарязан на ситно
- 1 стрък пресен лук, нарязан на ситно (само бялата част)
- 30 мл саке
- 30 мл мирин
- 100 г Широ Мисо
- 120 г Лещен сос
- 4 яйца
- 110 г Лещен Сос
- 10 мл сусамово олио
- 40 мл мирин
- 200 мл вода
- 1 скилидка чесън, нарязана на много ситно
- 1 стрък пресен лук, нарязан на много ситно
- 500 г пилешки гърди
- 30 мл олио
- сол на вкус
- прясно смлян черен пипер на вкус
- пресен спанак 2 големи шепи
- 4 стръка пресен лук, нарязан на ситно
- 1 бр. Нори кори, нарязани на 4
- 4 бр. рамен яйца
- сушени манатарки от бульона
- 200 г Мисо таре
- 2 л пилешки рамен бульон
- 4 бр. рамен нудли
Начин на приготвяне
За пилешкия рамен бульон - Измийте пилешките фенери, крака, шийки и крила под студена вода. Дреболийките отделете настрана и заделете за супа или някоя друга рецепта. В отделна вряща вода поширайте пилешкото за 30 секунди, докато побелее. Отцедете го и изхвърлете водата.Сложете всички съставки за пилешкия бульон в подходяща голяма тенджера и добавете водата. Заврете бульона и когато кипне, намалете огъня на много слабо и започнете да обирате оформящата се пяна на повърхността, като внимавате да не разбърквате продуктите, за да не стане мътен бульонът. Варете 3 часа на много тих огън. Сместа трябва едва да къкри, за да стане хубав и бистър бульон. Не покривайте с капак! Добавете комбу водораслите и сушените манатарки и варете на много тих огън още 5 минути. (Оставете бульона захлупен да почине поне 30 минути). Прецедете бульона през цедка и кухненска хартия в купа или друг подходящ съд. Отстранете месото от фенерите и заделете за супа или друго ястие. Оставете манатарките за гарнитура за рамена.
Мисо таре - Сложете всички съставки без мисото в малка кана. Пасирайте ги с пасатор, докато се оформи хомогенна кремообразна смес. Прехвърлете сместа в малък тиган или касерола и гответе на тих огън около 3 минути, като разбърквате периодично. Махнете от огъня, добавете мисо пастата и разбъркайте много хубаво. Отделете тарето настрана и го запазете за сервиране.
Рамен яйца - Смесете всички съставки без яйцата, за да направите маринатата. В долната част на яйцата пробийте малка дупка с игла или карфица. Заврете вода в подходящ съд и добавете яйцата едно по едно. Засечете веднага 6 минути и 30 секунди. Извадете ги и ги шокирайте във вода с лед. Обелете внимателно яйцата и ги мариновайте в марината за поне 12 часа.
За самия рамен - Овкусете пилешкото месо със сол и пипер и го оставете 10 минути да поеме. Запечатайте го на тиган откъм кожата на силен огън, докато хване златист цвят (приблизително 3-4 минути). Обърнете пилешкото в подходяща тавичка с кожата нагоре и го запечете за 8 минути в предварително загрята фурна на 200 C. Извадете го и го оставете да почине за 5 минути. В подходящ съд загрейте пилешкия бульон за рамен до степен почти да кипне. В отделен съд сварете рамен нудлите във вряща подсолена вода за 4-5 минути и след това ги отцедете. В същата вода бланширайте спанака за 10 секунди, колкото да омекне и го отцедете и него. Разпределете по 50 г мисо таре в купите за сервиране. Добавете врелия рамен бульон и разбъркайте, за да се разтвори тарето. Добавете нудлите от едната страна, а от другата наредете нарязаното пилешко, нори кори, пресния лук, спанака, манатарките и рамен яйцата.