Сготви свински ребра с домашен BBQ сос, салата от фенел и краставица на шеф Севда Димитрова.
Виж рецептата и вземи всички продукти с един клик от eBag.
Рецепта за свински ребра с домашен BBQ сос, салата от фенел и краставица
4 порции
150 минути
Средно-Трудна
Продукти
Продукти за ребрата- 1,600 кг свински ребра
- 3 скилидки чесън
- 1 малък корен джинджифил
- 1 бр. звезден анасон
- 50 г мед
- 50 мл оризов оцет
- 100 мл соев сос
- 100 мл саке
- 70 г кафява захар
- 580 мл телешки бульон
- зехтин
- сол
- черен пипер
- 100 г масло
- 100 г захар
- 300 г кетчуп
- 90 мл уни сос
- 40 мл уорчестър
- 40 мл сос от стриди
- 80 мл соев сос
- 250 г мед
- кората на един портокал
- 1 бр. звезден анасон
- 5 г черен пипер
- 250 г краставица
- 250 г фенел
- 30 г мед
- 1 скилидка чесън
- 30 мл сусамово олио
- 80 мл оризов оцет
- 30 г джинджифил
- пресен кориандър
- червено чили
- сусам
Начин на приготвяне
За барбекю соса - смесете всички продукти в касерола или подходяща тенджера. Разбъркайте добре и на ниска температура изчакайте сместа да заври. Намалете силата на огъня и оставете соса да се редуцира на 2/3 (с познатата ви консистенция на барбекю сос).
Съвет - направете соса в по-голямо количество и съхранявайте безпроблемно в хладилник до 2 месеца.
За свинските ребра - в купа смесете сол и черен пипер. Поръсете ребрата с тази смес и втрийте с ръце. Оставете месото на стайна температура за 30 мин. В малко зехтин запечатайте ребрата от двете страни на силен огън за около минута от всяка страна. Отстранете ребрата и в същия тиган (тава) сложете чесъна, джинджифила, звездния анасон. Намалете огъня, разбъркайте добре за около минута, след което добавете всички останали продукти. Увеличете силата на огъня докато заври, след което намалете и оставете да къкри на тих огън за 10 мин., като разбърквате периодично. Излейте върху ребрата, покрийте с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180℃ фурна за 30 мин. След това обърнете ребрата, покрийте отново с фолио и гответе за още 30 мин. След като времето изтече, проверете дали ребрата са готови и ако да, то увеличете фурната на 220℃, намажете ребрата с барбекю соса и изпечете без фолио до получаването на красив загар и лепкав карамелен вид.
За салата - смесете всички продукти за дресинга и разбъркайте добре. С помощта на белачка направете дълги ленти от краставицата. Почистете и нарежете фенела на много тънки ивици. Разбъркайте добре салатата с дресинга и сервирайте отстрани на ребрата. Поръсете с печен сусам, ситно нарязано червено чили, пресен кориандър.