You are using an outdated browser and our website might not work as expected. Please upgrade or change your browser for a better experience.

рецепта-Свински ребра с домашен BBQ сос, салата от фенел и краставица

Сготви свински ребра с домашен BBQ сос, салата от фенел и краставица на шеф Севда Димитрова.
Виж рецептата и вземи всички продукти с един клик от eBag.

Свински ребра с домашен BBQ сос, салата от фенел и краставица
Свински ребра с домашен BBQ сос, салата от фенел и краставица

Рецепта за свински ребра с домашен BBQ сос, салата от фенел и краставица

serve

4 порции

timer

150 минути

Средно-Трудна

Продукти

Продукти за ребрата
  • 1,600 кг свински ребра
  • 3 скилидки чесън
  • 1 малък корен джинджифил
  • 1 бр. звезден анасон
  • 50 г мед
  • 50 мл оризов оцет
  • 100 мл соев сос
  • 100 мл саке
  • 70 г кафява захар
  • 580 мл телешки бульон
  • зехтин
  • сол
  • черен пипер
Продукти за BBQ соса
  • 100 г масло
  • 100 г захар
  • 300 г кетчуп
  • 90 мл уни сос
  • 40 мл уорчестър
  • 40 мл сос от стриди
  • 80 мл соев сос
  • 250 г мед
  • кората на един портокал
  • 1 бр. звезден анасон
  • 5 г черен пипер
Продукти за салатата
  • 250 г краставица
  • 250 г фенел
Продукти за дресинга
  • 30 г мед
  • 1 скилидка чесън
  • 30 мл сусамово олио
  • 80 мл оризов оцет
  • 30 г джинджифил
Други необходими продукти
  • пресен кориандър
  • червено чили
  • сусам

Начин на приготвяне

За барбекю соса - смесете всички продукти в касерола или подходяща тенджера. Разбъркайте добре и на ниска температура изчакайте сместа да заври. Намалете силата на огъня и оставете соса да се редуцира на 2/3 (с познатата ви консистенция на барбекю сос).

Съвет - направете соса в по-голямо количество и съхранявайте безпроблемно в хладилник до 2 месеца.

За свинските ребра - в купа смесете сол и черен пипер. Поръсете ребрата с тази смес и втрийте с ръце. Оставете месото на стайна температура за 30 мин. В малко зехтин запечатайте ребрата от двете страни на силен огън за около минута от всяка страна. Отстранете ребрата и в същия тиган (тава) сложете чесъна, джинджифила, звездния анасон. Намалете огъня, разбъркайте добре за около минута, след което добавете всички останали продукти. Увеличете силата на огъня докато заври, след което намалете и оставете да къкри на тих огън за 10 мин., като разбърквате периодично. Излейте върху ребрата, покрийте с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180℃ фурна за 30 мин. След това обърнете ребрата, покрийте отново с фолио и гответе за още 30 мин. След като времето изтече, проверете дали ребрата са готови и ако да, то увеличете фурната на 220℃, намажете ребрата с барбекю соса и изпечете без фолио до получаването на красив загар и лепкав карамелен вид.

За салата - смесете всички продукти за дресинга и разбъркайте добре. С помощта на белачка направете дълги ленти от краставицата. Почистете и нарежете фенела на много тънки ивици. Разбъркайте добре салатата с дресинга и сервирайте отстрани на ребрата. Поръсете с печен сусам, ситно нарязано червено чили, пресен кориандър.