You are using an outdated browser and our website might not work as expected. Please upgrade or change your browser for a better experience.

гръцка-кухня

Гърция е страна на лазурно лято, красиви заливи и сладко безвремие. И цялото това съвършенство е съчетано с невероятно вкусна кухня, събрала в себе си морето, слънцето и средиземноморския начин на живот. Гръцката кухня е истинско изкушение за сетивата, предлагайки комбинация от свежест, автентичност и вкус, който ще те отведе на апетитно пътешествие с всяка хапка.
Страна с древна култура и история, но и с много дух и настроение, в която хубавата храна заема важна част от идентичността на населението. Представи си как след цял ден, прекаран на плажа, сядаш в някоя от многото таверни, с които е осеяно крайбрежието, с прясна риба, уловена същия ден, салата с фета и маслини и студено узо. И много музика. Така разбират гърците живота. За да се докоснеш до този хедонистичен начин на живот, виж нашите предложения за типични гръцки храни.

гръцка-риба

Нищо не може да се сравни с уловената преди броени часове морска храна. А вероятно и ти си винаги готов за пържени или пълнени с фета калмари, за октопод на жар и за лаврак на дървени въглища. Разбираме те…

гръцка-фета

Колкото и да коментираме фетата им, южните ни съседи винаги ще ни запушат устите с халуми на скара, с отлежали кози жълти сирена и с гъст йогурт, разбира се.

гръцки-разядки

Създадени, за да събудят заспалия апетит, гръцките разядки вървят чудесно самостоятелно, като мезе за всяко изстудено питие, но и като добавка към основно ястие.

Направи си сам: Дзадзики

Лесно

15 мин

4-6 души

Съставки

  • 2 чаши гръцко кисело мляко
  • 1 средно голяма краставица, почистена и настъргана
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 супена лъжица прясно изстискан лимонов сок
  • 1 супена лъжица нарязан пресен джоджен (или 1 чаена лъжичка сушен джоджен)
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. Започнете, като приготвите краставицата. Очистете я и настържете на груб ренде или с помощта на фуния за храна. Поставете настърганата краставица в чиста кухненска кърпа или тензух и изстискайте излишната влага. Това ще предотврати дзадзикито да стане твърде воднисто.
  2. В купа за разбиване смесете гръцкото кисело мляко, ситно нарязания чесън, зехтина и лимоновия сок. Разбъркайте добре, докато се получи равномерно разпределение на съставките.
  3. Добавете настърганата краставица към сместа от киселото мляко и разбъркайте, докато се разпредели равномерно.
  4. Прибавете нарязания свеж джоджен и подправете със сол и черен пипер на вкус. Коригирайте подправките според вашите предпочитания.
  5. Покрийте купата и поставете дзадзикито в хладилника за поне 1 час, за да се смесят вкусовете. Тази стъпка е важна за постигане на най-добър вкус.
  6. Преди сервиране добре разбъркайте дзадзикито. Можете да го украсите с капка зехтин и пресен джоджен, ако желаете.

гръцки-питки

Пали барбекюто, защото тези питки са най-добрият приятел и на двама ви. След запичане може да намажеш всяка с масло и да добавиш подправки по свой избор.

гръцка-салата

Гръцката салата е класика не от локална, а от световна величина. Винаги я приготвяй с пресни зеленчуци и никога не забравяй малката тайна на вкуса й - риган.

гръцки-маслини-зехтин

Не само няма гръцка салата без зехтин, без него не би я имало въобще и гръцката кухня. С маслините е почти същото, но с тях се действа внимателно - зелените са за едни ястия, а тъмните за други.

гръцки-готови-храни

гръцки-сладки

Рядко гръцка трапеза ще мине без сладък завършек. Типично по гръцки, ще бъде и двойно по-сладък, отколкото си очаквал.

гръцки-напитки

Силно изстудено с малко вода, на стайна температура, но с кубчета лед - ароматът на узото винаги те връща на брега на морето, на синия стол, пред бялата покривка в малката таверна. И всяка глътка винаги ще носи късче Гърция.

Избери от 16,500 продукта и над 1,000 промоции
Доставяме до 3 часа в избрано от теб време
Безплатна доставка при поръчки над 100,00 лв. / 51,13 €
Над 100,000 доволни от услугата домакинства